Tudnivalók

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE, rövid alakban Arab Emírségek) egy olajban gazdag állam Délnyugat-Ázsiában az Arab-félsziget délkeleti részén. Hét emírség alkotja  laza államszövetséget: Abu-Dhabi, Dubaj, Sharjah, Ajman, Fujeirah, Ras al-Khaimah és Umm al-Quwain.
 
 Területe: 83.600 km2
Népesség: 8.2 millió fő
Nyelv: arab, angol
Időzóna: Télen +2 óra, nyáron+ 3 óra az időeltolódás a magyarországi időzónához képest
Vallás: muszlim (96%), hindu, keresztény
Pénznem: UAE Dirham (AED)
Országhívó kód: 971

  • Az Abu Dhabi városnézés során a mecsetbe való belépéshez a hölgyeknek adunk abayát, ami a helyi női viselet. Enélkül a mecset nem látogatható. Férfiaknak hosszúnadrág és póló viselése kötelező, amennyiben rövidnadrágban érkeznek, akkor tudunk adni kandoorát, ami a helyi férfi viselet. Ezen kívül semmilyen tetoválás nem látszódhat ki a ruha alól.
  • Az Emirates Palace-ba való belépéshez a hölgyek részéről egy csinosabb ruha/nadrág/szoknya szükséges, ami térd alá ér, felülre pedig egy csinosabb vállakat is takaró felső vagy kendő. A férfiaknak az Emirates Palace-ba való belépéshez hosszúnadrág és galléros póló vagy ing viselése kötelező, illetve zárt cipő, ami nem lehet edzőcipő. Szükség esetén tudunk adni kandoorát, ami a helyi férfi viselet.
  • Sok esetben előfordul, hogy vendégeink az Abu Dhabi városnézés után ott maradnak a Ferrari Worldben és csak este jönnek vissza taxival Dubaiba. A szükséges belépőjegyek vásárlásában is tudunk segíteni.
  • A belépőjegyek esetében a gyermekkedvezmény a partner kedvezményétől függ.  A városnézéseken magyar utasainkat minden esetben magyar idegenvezető kíséri.
 
Beutazás: Magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, az útlevélnek a beutazás tervezett időpontjától számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Tilos a drogok, lőfegyverek, pornográf irodalom bevitele.
 

Egészség: Kötelezően előírt védőoltás nincs. Palackozott víz fogyasztása javasolt, a város egyébként tiszta, szükség esetén bármilyen gyógyszer azonnal patikában elérhető, európaival azonos nevekkel, hatóanyagokkal.

Éghajlat: Leginkább az őszi, téli, kora tavaszi hónapokban éri meg ellátogatni Dubai-ba, ugyanis akkor a legkellemesebb az időjárás, átlagosan 28-35 °C  körüli. A városra a meleg, időnként párás klíma jellemző, több hónapig is 40 °C fölé kúszik a hőmérő. A tengerben  egész évben lehet fürdeni.

Öltözködés: Ajánlatos a könnyű len- vagy pamutruházat, a kényelmes cipő, fejfedő, napszemüveg, papucs. Vallási okokból közterületeken, valamint egyéb nyilvános helyeken a hölgyeknek vállat és térdet fedő ruhadarab, az uraknak felsőtestet takaró ruházat szükséges. Elegánsabb éttermekben, szállodákban a férfiaknak is kötelező a hosszú nadrág és zárt cipő viselete. A légkondicionálás miatt egyébként is nagy a hőmérsékletkülönbség, érdemes erre mindig egy hosszú pólóval, kendővel vagy kardigánnal felkészülni.

Pénznem: Az ország valutája a dirham (AED). Dollárral, euróval, hitelkártyával bárhol lehet biztonságosan fizetni. Tapasztalataink szerint azért érdemes dollárt hozni, mert rögzített  árfolyamon váltják az Emirátusok területén mindenütt.

Közlekedés: A városban több taxitársaság is kínálja szolgáltatásait, helyi pénznemben számolják a tarifát. A metrót is bátran igénybe vehetjük, nagyon korszerű, tiszta és biztonságos közlekedési mód, csak az egyéb tömegközlekedési eszközök nagyon korlátozott számban állnak rendelkezésre és a csatlakozás helyenként nem megoldott.

Étkezés: Az arab konyha a világ egyik meghatározó kulináris élvezete. A nemzeti vagy nemzetközi konyha megtalálható az utcai sütődékben vagy kisebb éttermekben és a legelegánsabb szállodák híres speciális éttermeiben is.

Közbiztonság: Dubai nemzetközi szinten is a világ első öt legbiztonságosabb városa közé tartozik.

Hálózati feszültség: 220 V, a csatlakozó hárompontos angol szabvány, ezért átalakító szükséges. A szállodák recepcióin ingyenesen kérhető átalakító, amennyiben szükség lenne rá.