Burj Khalifa LED show – hogyan csinálják?

 

A Time Out magazin segítségével megnézhetjük, hogy hogyan készül a Burj Khalifa fény show-ja, videókkal és fantasztikus képekkel illusztrálva ezt a komplikált és nehéz munkát.

2016-09-25_20h08_42

A Dubaiban élők és idelátogatók nem mindig értékelik, hogy milyen mérnöki és epítészeti attrakciók veszik őket körül. Itt van például a Burj Khalifa és az eget rengető fény-játék show-ja. Belegondoltunk valaha, hogy hogyan is készül?

2016_ledshow_5_base

Szerencsére a világ legmagasabb épületének saját média csapata van, akik vették a fáradságot és készítettek egy videót arról, hogy milyen bonyolult is a világ legnagyobb LED képernyőjének üzemeltetése.

Bashar Kassab, a Burj Khalifa Technical Services Director-a elmagyarázta, hogy milyen kihívásokkal kell csapatának szembenéznie, míg az épület külső világítását szerelik illetve karbantartják.

Több, mint 110 km-nyi kötelet használnak alpintechnikai módszerekkel, 72 kilométernyi kábelt és vagy 10 ezer csatlakozót, amellyel nagyjából 33ezer négyzetmétert fednek le.

2016_ledshow_8_base

Ahogy beszél, láthatjuk azt a hihetetlen magasságot, ahol dolgoznak. Ne feledjük el, a világ legmagasabb épületéről van szó. Dolgoznak homokviharban, szélviharban és esőben is.

A Burj Khalifa inteligens média rendszere amúgy azt is jelzi, ha valamelyik LED égő kiégett és elküldi pontos helyét a kontrollszobába.

Forrás: TimeOut magazin