Az Emírségek oázisa: Al Ain

A Dubai-tól és Abu Dhabi-tól is körülbelül egyenlő távolságra található Al Ain a következő kihagyhatatlan látnivaló, ha a két nagyvárost már láttuk. Változatos programokat, gazdag növény- és állatvilágot találunk itt a sivatag közepén.

Nem túlzás az oázis szót használni Al Ainra, már csak azért sem, mert tényleg van itt egy gyönyörű oázis. Az UNESCO világörökség része – az első az Emírségekben, tulajdonképpen egy 1200 hektárnyi területen fekvő buja zöld kert. Tehetünk itt árnyas sétákat a 147000 datolyapálma és a több mint 100 féle gyümölcsfa alatt, és megtapasztalhatjuk, milyen egy valódi oázisban lenni. A vízellátást egyébként a Hajar Hegységből lefolyó patakok biztosítják már több mint 3000 éve, azonban a vízpumpás rendszer bevezetésével, a 20. században indult valódi virágzásnak a vidék. Ha kíváncsiak vagyunk az oázis működésére, megnézhetjük annak kicsinyített és elemzett változatát az Al Ain Oasis Plaza-ban, ahol mellesleg számos étterem és bolt is vár minket, ha meguntuk a természet lágy ölén való töltődést.

Al Ain Oasis

Al Ain másik ékköve nagy és izgalmas állatkertje, ami 180 fajnak és több mint 4000 állatnak nyújt otthont. A fajok egyharmada veszélyeztetett, és gondos figyelmet fordítanak az állatok biztonságára és kényelmére is. Ez elegendő élettér, tágas kifutók és szigorú biztonsági szabályok formájában valósul meg. Leopárdok, farkasok, majmok, tigrisek, orrszarvúk, krokodilok – biztosan mindenki megtalálja a kedvencét, és a szafari élménynek hála egy zárt terepjáróból még közelebb kerülhetünk hozzájuk! Az állatkert nagy figyelmet fordít az edukációra is: rendszeresen szerveznek különböző programokat, workshopokat, hogy tanítsák a gyerekeket és felnőtteket, így ha megyünk, mindenképp érdemes megnézni, épp milyen aktualitás vár ránk.

Al Ain Zoo

Ha a természet helyett inkább az építészet vonz minket, Al Ainban akkor sem fogunk csalódni. Az Al Jahili erőd 1891 óta őrködik a város védelme felett. Ikonikus épület, és ha felmászunk a legmagasabb toronyba, felejthetetlen kilátás tárul szemünk elé!

Az Abu Dhabiban uralkodó királyi család életébe nyerhetünk bepillantást, ha meglátogatjuk a Qsar Al Muwaiji palotát, ahol Sheikh Zayed, az Emírségek első elnöke is született. Az épület továbbra is a család rezidenciája, de ma már múzeumként működik.

Nincs arab városlátogatás bazár nélkül, ez Al Ainban sincs másképp. Az Al Qattara bazár már a 20. század közepétől a városi kézművesek központja: kerámiák, kézzel szőtt szőnyegek és más helyi holmik és természetesen fűszerek, konyhai eszközök, kávé és datolya minden mennyiségben.

Önfeledt szórakozásért sem kell más városba mennünk: a szárazföldön a Hili Fun City, vízen a Wadi Adventure szolgálja ki gyermeki énünket – és gyermekünket. A Hili Fun Cityt szokták a régió Disneylandjeként is emlegetni, számtalan hullámvasútja, körhintája és egyéb szórakoztatóeszköze tökéletes vidámparkká teszi. Eredetileg 1985-ben nyílt meg, de 2009-ben teljesen felújították – az évtizedek alatt számos híresség, királyi családi sarj is megfordult már itt.

Hili Fun City

A Wadi Adventure azokat várja, aki a vízben keresik az adrenalint: hullámszörf medence, wakeboard pálya, rafting és persze rengeteg különböző medence – köztük számos család- és gyerekbarát is – megtalálható. Nem annyira vizes tevékenység, de a zipline, a sziklamászás és egy tó felett lengő óriáshinta is maradandó élményt ad! Érdemes egy egész napot rászánni a Wadi Adventure-re!

Wadi Adventure

Al Ain-ban található ezen kívül még az Emírségek egyetlen tevepiaca is, amely már magában kuriózum. Érdemes a reggeli órákban meglátogatni, amikor a vásárlás java töténik. A piac a belvárostól úgy 15 km-re van és felejthetetlen élményt jelent!

camel-1624643_640

Forrás: timeoutabudhabi, Wadi Adventures, Hili Fun City, Al Ain Zoo, Pixabay