Hasznos tudnivalók Ramadan idejére

Ramadan az iszlám naptár 9. hónapja, egyben az a hónap, amikor a hívők napkeltétől napnyugtáig böjtölnek. Erre az időszakra szeretnénk egy-két jótanáccsal szolgálni utasainknak:

A Ramadan időszakában a turistákra is vonatkoznak bizonyos szabályok, amelyeket be kell tartani. Nyilvános helyen nem lehet enni, inni, dohányozni, rágózni napközben, napfelkeltétől napnyugtáig. A gyerekre, terhes és szoptató nőkre, betegekre ez nem vonatkozik. A szállodákban, illetve nagyobb plázákban megoldják, hogy valamelyik éttermet/gyorséttermi részt paravánnal leválasztják, és azon belül a nem muszlimok tudnak étkezni, ez a reggelire is vonatkozik. Sok étterem csak napnyugta után nyit ki, illetve van, ahol napközben elvitelre lehet vásárolni. A szupermarketek nyitva vannak, így ott is lehet ételt venni, és nem nyilvános helyen, pl. a szállodai szobában elfogyasztani.

Az öltözködésre is jobban illik odafigyelni ebben az időszakban. Hölgyeknek kerülni kell a kihívó, szűk ruhákat, a vállakat és térdeket le kell fedni.

Általánosságban elmondható, hogy ilyenkor kicsit lelassul az élet napközben, és az emberek inkább késő este élénkülnek fel. Napnyugta után az első étkezés, Iftar általában az éttermekben egy büfévacsorát jelent, de az éttermek ilyenkor elég zsúfoltak lehetnek.

A tengerparton ugyanúgy lehet strandolni bikiniben, de enni, inni ott sem lehet, és a strandot elhagyva nem lehet már fürdőruhában lenni (ez nem csak Ramadan alatt van így).

Dates and tea

Néhány gyakran használt kifejezés Ramadan idejére

Sawm
A szó böjtöt jelent és az iszlám 5 pillérének egyike

Zakat
Az iszlám másik pillére, az adakozás, ami elvárja, hogy a felnőtt hívő vagyonának 2,5%-át az arra rászorulóknak adja. Bár ez bármikor megtörténhet, a bőkezűség Ramadan-kor a legjellemzőbb.

Salah
Imádság, szintén az iszlám pillére. Naponta ötször kell imádkozni, hajnalban, délben, délután közepén, szürkületkor és éjjel.

Tarawih
Különleges gyülekezeti imádság minden este Ramadan idején a szokásos 5 napi imádság mellett.

Eid al-Fitr
A böjt befejezésének 3 napos ünnepe Ramadan végén imával, ünnepléssel és ajándékokkal.

‘Siyam Kareem’
Áldott böjtölést.

‘Embarak alaikum shahr Ramadan’
Legyen Ramadan hónapja áldott számodra.

‘Eid Mubarak’
Áldott Eid!

Hello – Marhaba
Viszontlátásra – Maa’ assalama
Kérem – mīn fāḍlīkā
Köszönöm – Shukran
Igen – Na’am
Nem – La

Egy – Wahid
Kettő – Ethnin
Három – Thalatha
Négy – Arba’a
Öt – Khamsa
Hat – Setta
Hét – Saba’a
Nyolc – Thamaneya
Kilenc – Tes’a
Tíz – Ashara

Boldog (bőkezű)Ramadant!
Ramadan Kareem

Áldott Ramadant!
Ramadan Mubarak

Böjtölsz?
Enta sayem? (nőnemű).
Enti sayma? (hímnemű)

Hogy vagy?
Kaifa haloka?

Elnézést
Men fathlek

Beszélsz angolul?
Hal tatakallamu alloghah alenjlezia?

Nem értem
La afham!

Honnan jöttél?
Men ayna anta?

Mennyi az idő?
kam essa’a?