Dubai repülőtere megfosztotta világelsőségtől a Heathrow-t

Dubai nemzetközi repülőterén fordult meg a legtöbb külföldi utas tavaly, így a londoni Heathrow búcsúzni kényszerült a világelsőségtől.

A Dubai Airports kedden közölte, hogy 70,5 millió külföldi utast szolgált ki tavaly, ami 6,1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Heathrow-n tavaly 1,2 százalékkal 68,1 millióra emelkedett a külföldi utasok száma. A belföldi járatokat is beszámítva 73,4 millió utas fordult meg a londoni repülőtéren.

A brit hatóságok és politikusok évek óta civakodnak azon, hogy miként lehetne bővíteni a londoni repülőtér kapacitását, de nem sikerült megegyezésre jutniuk. Egy bizottságnak nyáron kell megtennie a végső javaslatot, hogy a három megoldás közül – építeni egy harmadik kifutópályát Heathrow-n, meghosszabbítani az egyik kifutópályát, vagy építeni egy új, második kifutópályát a London-Gatwick repülőtéren – melyiket válasszák.

A Dubai Airports arra számít, hogy idén 79 millióra emelkedik a nemzetközi repülőterén megforduló külföldi utasok száma. A nagyarányú növekedést segíti, hogy a tervek szerint idén elkészül és átadják a forgalomnak a D-terminált, amellyel a légikikötő éves kapacitása 90 millió utasra ugrik.

Csak decemberben a reptér utasforgalma 7,5 százalékkal 6,5 millió utasra növekedett.

A Dubai nemzetközi repülőtér a bázisa a Közel-Kelet legnagyobb légitársaságának, az Emirates Airlines-nak, a képen látható 3-as terminál ráadásul a világ legnagyobb terminálja.