Dubai a tudományok terén is terjeszkedne

Újabb extravagáns beruházást jelentettek be Dubajban, egy ovális gyűrű alakú épületben kialakítják A jövő múzeumát, ahova szerte a világból akarják odacsalogatni a feltalálókat, az újítókat és a vállalkozókat.

A világ legmagasabb tornya, a 828 méteres Burj Khalifa szomszédságában létesülő intézmény egy fedél alatt egyesíti a legjobb kutatókat, dizájnereket, feltalálókat és finanszírozókat – hangzott el a projekt bemutatóján.

Az épület hét szintjén laboratóriumokat alakítanak ki, amelyek az egészségügy, az oktatás, az intelligens városok, az energia és a közlekedés témakörével foglalkoznak majd. Ezen kívül helyet adnak új találmányok, újítások bemutatására és kipróbálására.

A Dubai Museum of the Future be akarja mutatni, hogy a technológia és a tudomány hogyan változtatja meg az emberek életét 10 év alatt. A kiállítási anyagot félévente cserélik, hogy lépést tartsanak a változó technológiával és mindig 10 évvel előbbre járjanak – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Mohammed al-Gergavi, az Egyesült Arab Emírségek kabinetügyi minisztere.

A miniszter reményei szerint a múzeum egyfajta “ötletinkubátor” lesz, arra ösztönzi a nagyközönséget, a tudósokat és a fiatal nemzedékeket, hogy törjék a fejüket a hétköznapjainkat 10 éven belül megváltoztató technikai újításokon, és segítsék elő a tudományos, az egészség- és oktatásügyi kutatásokat, fejlődést.

Gergavi rámutatott, hogy hajdan az arabok hozzájárultak a matematika és a tudományok fejlődéséhez, és az első ábécét is a Közel-Keleten “találták fel”. A múzeum ösztönözni fog bennünket arra, hogy visszatérjünk a gyökereinkhez és ismét formáljuk a jövőt – mondta.

Az intézmény emellett együttműködési terepet kíván nyújtani a vállalatoknak, az egyetemeknek és a kutatóközpontoknak.

A 136 millió dolláros projekt 2017-re valósul meg

Forrás: MTI