Emeletes villamosok Dubai utcáin

Megkezdődött az első üzemanyagcellás meghajtású, nyitott tetejű emeletes villamosok tesztelése Dubaiban. A historizáló stílusú szerelvények az Emaar Properties fejlesztési területén, a Downtown Dubai utcáin közlekednek majd, ahol többek között a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa is található.

A Dubai Trolley névre keresztelt villamosvonalat három ütemben építik meg, elkészülésekor egy 7 kilométeres körvonalat fog formálni a dubai városrész körül. Az első, jelenleg elkészült szakasz 1 kilométer hosszú és három megállóval rendelkezik, melyek természetesen légkondicionáltak. A villamosok hétközben délután 4 óra és éjfél, hétvégén délután 3 óra és este 11 között közlekednek majd, kényelmes eljutási lehetőséget biztosítva a 200 hektáros Downtown Dubai látogatóinak.

Az emeltes villamosok – melyek eddig a világon csak három helyen: Hongkongban, az egyiptomi Alexandriában és az angliai Blackpoolban közlekedtek – hidrogénmeghajtással üzemelnek, valamint a fékezés során keletkező energiát raktározni képes egységekkel is fel vannak szerelve. A járművek összesen 50 utas szállítására alkalmasak, akik a nyitott felső, valamint a télen eltávolítható ablakokkal felszerelt, de egyébként légkondicionált alsó szinten utazhatnak. A villamosok maximális sebessége 80 km/óra, a működési sebesség – városnéző járat révén – viszont csak 16 km/óra lesz.

Forrás: portfolio.hu