Tedd & ne tedd – kis illemkódex az Emírségekhez

Bár az Egyesült Arab Emírségek igazi multikulturális Paradicsom, ahol minden vallást és nemzetet szívesen látnak, arab ország révén megkívánják az ott élőktől és oda látogatóktól, hogy pár szokásukat tiszteletben tartsák. Jó, ha utazás előtt tisztában vagyunk a legfontosabbakkal!

2019 a tolerancia éve az Emírségekben, ez elfogadást és békés együttélést jelent, de nem korlátlan szabadságot. Az ország, bármennyire is sok a nyugati kultúrából, Európából érkezett lakos, arab ország, számunkra néhol talán különösnek tűnő szabályokkal és szokásokkal. Bár a kisebb-nagyobb vétségeket általában nem a rosszindulat, inkább csak a tudatlanság jelének veszik a helyiek, ha azt szeretnénk, hogy valóban szívélyesen fogadjanak minket, figyeljünk oda kultúrájukra! Főleg, hogy ezek közül van, amit törvény is szabályoz, azzal pedig jobb nem ujjat húzni!

Öltözzünk okosan!

Az ország klímája és öltözködési szokásai nem alkotnak tökéletes párosítást. Míg a nyári hőségben kedvünk lenne minél kevesebb lenge ruhát viselni, ezt inkább ne tegyük. Bár a nyugatiaktól, főleg a turistáktól elfogadottabb a lazább viselet, azért túlzásba ne essünk: vállunkat fedjük, ha lehet, térdünket is. Eszünkbe se jusson egy szál fürdőruhában lecsattogni a strandig, bár a parton már nyugodtan viselhetünk bikinit és fürdőnadrágot – azért a monokinis napozást és sokat mutató fürdőbugyit itt is kerüljük!

woman_smiling

Hogyan nevezzelek?

A hosszú és bonyolult arab nevek zavarba ejtők lehetnek számunkra. Pontosan hogyan nevezzük Abdullah bin Abdul Aziz Al-Jishit? Míg Abdullah a keresztneve, a bin Abdul Aziz azt jelenti, hogy Abdul fia. Az Al-Jishi a családneve. Hivatalos alkalmakon illik a másikat a teljes nevén szólítani, férfiaknak a sayed (szájed), azaz úr szót elé téve, nőknek a sayeedat (szájídá). Közvetlenebb találkozások alkalmával használhatjuk a keresztnevet is, de akkor tévedhetünk a legkisebbet, ha udvariasan megkérdezzük a másikat, mégis, hogyan szólíthatjuk?

Fáradj beljebb!

Ha egy arab meghív minket otthonába, illetlenség visszautasítani. Ne aggódjunk: azért hív meg, mert érdekeljük őt, kíváncsi lesz ránk és a mi világunkra. A politikai és vallási vitákat inkább kerüljük az ismeretség elején mindenképpen. Egy arab otthonában kövessük szokásaikat: vessük le mi is cipőnket, mielőtt belépnénk, illetve idősebb ember vagy nő bejövetelekor álljunk fel mi is, ha a helyiek is így tesznek.

Érdekes arab szokás él az ajándékokkal kapcsolatban, amiről jó, ha tudunk. Amennyiben megdicsérünk egy, az arab tulajdonában lévő vagyontárgyat, akkor a hagyomány azt diktálja, hogy ajándékozza azt nekünk. Ez elsőre jól hangzik, viszont a megajándékozottól ezután elvárt, hogy egy még értékesebb ajándékkal viszonozza azt! Bár ez a szokás érthető okokból kihalóban van, azért jó, ha tisztában vagyunk vele egy látogatás előtt.

Alkoholt ritkán fogyasztanak az arabot, az Emírségekben kevés helyen tudjuk legálisan beszerezni. Kivételt jelentenek ez alól egyes hotelek és éttermek. Ha mindenképpen alkoholt fogyasztunk, tegyük azt mértékkel és hangoskodástól mentesen, vendégségben pedig ne várjuk, hogy belépővel és kilépővel várnak minket. Illetlenség alkoholt kínálni egy arabnak vagy fennhangon érdeklődni, hogy merre tudnánk beszerezni.

feast

Kölcsönös tisztelet

A legfontosabb illemszabály, amit fogadjunk meg mielőtt egy arab (vagy bármilyen más kultúrájú) országba látogatnánk, hogy tartsuk tiszteletben a helyi szokásokat, különösen a vallási hagyományokat. Ne ütközzünk meg azon, ha a helyi férfiak a fehér thobe-ot viselik vagy a nők a hosszú abaya-t! Lehet róla véleményünk, de ezt inkább tartsuk meg magunknak! Tartsuk tiszteletben a szalát-ot, a napi ötszöri imádkozás szokását is: nagy illetlenség, ha átgyalogolunk egy imaszőnyegen vagy elmegyünk egy imádkozó előtt! A Ramadán idején ne lakmározzunk feltűnően nappal, amikor a helyiek nem ehetnek, és ne is kínáljuk őket ilyenkor semmivel!

Nagyon megbecsülik, ha valaki próbálkozik az arab nyelvvel, ezért érdemes pár kifejezést megtanulni utazás előtt. Ügyeljünk rá, hogy mindig tisztelettel használjuk a nyelvet, ugyanis a vallási hagyomány szerint az arab nyelvnek különleges jelentősége van, arra tervezték, hogy Allah szavát hirdesse.

 

 

 

 

Forrás: https://www.justlanded.com/english/Dubai/Dubai-Guide/Culture/Social-Customs

Képek: Grace Zhu Katsiaryna Endruszkiewicz on Unsplash