Miért nem tudjuk előre, hogy mikor lesz a Ramadan?

Vagyis miért vár a fél világ arra, hogy valaki megmondja, mikor kezdődnek pontosan a muszlim ünnepek?

Ha beírjuk mondjuk a Google keresőjébe azt, hogy Ramadan kezdőnapja, kapunk egy dátumot azzal, hogy a nap változhat… Most akkor is van ez? Mi az, hogy megváltozhat a dátum?

Alapvetően az iszlám naptár nem olyan, mint a mi Gergely-naptárunk, hanem úgynevezett hold naptár, amit most nem mesélünk el, mert a linken el lehet olvasni, de az a lényeg a mi esetünkben, hogy minden hónap újholdkor kezdődik. Ebből az következik, hogy Ramadan hónapja is újholdkor kezdődik, vele együtt a böjt is. Ez elég egyszerű, nem? Hát nem…

Ha emlékeztek arra, hogy hogyan néznek ki a hold fázisai, tudhatjátok, hogy az újholdat szabad szemmel eléggé nehéz látni, tehát nagyon sokáig, pontosabb csillagászati kalkulációk hiányában, akkor kezdődött a hónap, így a böjt is, amikor meglátták az égen az újhold karéját, ami mellesleg akár két nappal is lehet később, mint az igazi újhold.

Phases of the Moon

Csakhogy néha felhős volt az ég vagy túl világos, vagy bizonyos helyekről épp nem lehetett rendesen látni, esetleg a szomszéd falu megkérdőjelezte, hogy a valóban sikerült-e valakinek megpillantania az újholdat a viharfelhők között, vagy mégse… Ebből következett az, hogy különböző országok, városok máskor kezdték a Ramadant, és még jól össze is vesztek rajta.

Közben a tudomány fejlődött, így mostmár szépen ki lehet számolni azt, hogy mikor is kezdődik a hónap. Sőt, állítólag a muszlim csillagászat pont azért alakult ki, hogy kiszámolhassák annak a fránya újholdnak az eljövetelét.
És most azt gondolnánk, hogy nagyszerű, akkor mindent tudunk pontosan, hol itt a probléma?

Az, hogy alapvetően Mohamed próféta azt mondta, hogy akkor kezdődik a böjt, amikor a hold sarlója látszik, ezért aztán mégiscsak látni kell azt szabadszemmel…

És hogy tovább komplikáljuk az amúgy is irracionális helyzetet, vannak azok, akik szerint a hivatalos újhold-megpillantás joga Szaud-Arábiának van, mert ott van az iszlám szülőhelye, még akkor is, ha ott felhős az ég, így például Indonéziában már meglátták az újhold karéját, de mégse kezdhetnek böjtölni, de vannak országok, mint például Pakisztán és Irán, akik elvitatják ezt a jogot…

Ezért aztán van egy hozzávetőleges dátumunk, ami hozzávetőlegessége ellenére a pontos dátum, és persze aztán várni kell a tudományosan pontatlan, de empírikus, látható újholdra, hogy végre az egész muszlim világ fellélegezhessen, és elkezdhessen böjtölni.

Ja, és a böjt vége… Na az ugyanígy számolódik ki 🙂