Munkavállalás az Emírségekben

 

Sokan érdeklődnek manapság a külfüldi munkavállalás körülményeiről. Csak röviden, tájékoztató jelleggel nézzük meg, mi a helyzet az Emírségekben és elsősorban Dubai-ban ezzel kapcsolatban.

Készült egy felmérés a közel-keleti országokban, amely azt vizsgálta, hogy melyek azok a városok, amelyek munkavállalás és élhetőség szempontjából a legjobbak a térségben. A Bayt.com és a YouGov által végzett felmérés eredményét július 23-án tették közzé és eszerint az Emirátusok három városa áll az élen. A felmérés szerint Abu Dhabi, Dubai és Sharjah azok a városok, ahol a legjobbak a munkalehetőségek, versenyképes a fizetés és a legjobb az általános életminőség.

A felmérés több oldalról megvizsgálta az arab városokat, a gazdasági tényezők, vállalkozói tényezők, munkajogi, környezeti tényezők, a mindennapi élet, a társadalmi-kulturális tényezők és az életminőség is szerepeltek a szempontok között.

A külföldi munkavállalás szempontjából Dubai a világ egyik legfelkapottabb városa, a rohamosan fejlődő gazdaságnak és a város terjeszkedésének köszönheően nagy a munkaerő kereslet és kedvezőek a fizetési feltételek.
A szakképzett, angolul beszélő, és nem utolsósorban diplomás munkavállalók számára Dubai kiváló lehetőségeket nyújt, szinte minden területen el lehet helyezkedni.
Azt azonban fontos hozzátenni, hogy munkát vállalni inkább csak diplomával rendelkezők számára érdemes – kivéve az építőipart – ugyanis a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezőket nem fizetik meg olyan jól, hogy érdemes legyen ezért kiutazni. A munkaerőpiacon nagy számban vannak jelen az olyan szegény országokból érkező munkavállók, mint India, Pakisztán vagy a Fülöp-szigetek, akik jóval alacsonyabb bérekért dolgoznak és a munkáltatók előszeretettel alkalmazzák őket.
Az építőiparban csak azok számára van munkalehetőség, akik ismerik az angolszász szabványokat , vagy dolgoztak már olyan területen, ahol nem a metrikus mértékegységeket használják, orvosként pedig nemzetközi diplomával kell rendelkezni, vagy ott külön vizsgát tenni.
Szinte minden más egyéb terület nyitott a külföldiek számára, de természetesen mielőtt a kiutazás mellett dönt valaki, érdemes előtte alaposan tájékozódni.
Mivel Dubai lakosságának döntő többsége külföldi, és számuk folyamatosan nő, illetve nagy a fluktuáció, egyértelmű, hogy a beutazás vízumköteles.
A vízum kiváltása nem túl egyszerű dolog, már csak azért sem, mivel ezen a területen jelenleg komoly törvényalkotó munka folyik, és a szabályozás is gyakran változik. Míg a turista vízumokat a légitársaságokon vagy a szállodákon keresztül kell intézniük a beutazóknak, a munkavállalóknak a munkáltató cég intézi a vízumot.