Az Emírségek Nemzeti Ünnepén az egyesülésre emlékeznek

Ma tartották Abu Dhabi, Dubai és a többi emírségek egyesülésének évfordulóját, melyen látványos tűzijátékkal kápráztatták el a nézelődőket.

Az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozó kilenc sejkséggel az anyaország 1968-ban szüntette meg szerződéses viszonyát és vette el feje fölül védnökségét, ezért megalapították közösen az Egyesült Emirátusok Unióját. Azonban képtelenek voltak megállapodni az alapszabályokban, így előbb Bahrein, aztán Katar is független ország lett, majd a védnöki szerződés hivatalos lejártakor, 1971. december 1-jén a többi állam is függetlenné vált.

Abu Dhabi és Dubai uralkodói másnap azonban mégis unióra léptek és a találkozóra meghívták a másik öt sejkség képviselőjét is. Négy másik emírség is aláírta az alkotmányt, Rász el-Haima pedig közel fél év múltával lépett be az államszövetségbe. Így jött létre december 2-án az Egyesült Arab Emírségek. A napot azóta nemzeti ünnepnek is nyilvánítottak az országban, melyre minden évben monumentális ünnepséget szerveznek az ország vezetői tűzijátékkal és látványos programokkal. Egyszer minden embernek látnia kell, hiszen nem egy augusztus 20-a.