Ramadan az Emírségekben

 

RAMADAN KAREEM! Hamarosan így köszöntik egymást a muzulmán országokban a családtagok, barátok, ismerősök “Áldott Ramadan-t!”, kívánva. 2018-ben május 17-én kezdődik a 30 napos szent hónap, a Ramadan.

Az elnevezés az arab eredetű „ramida” szóból származik, amely szárazságot, hőséget jelent. Ramadán hónapban arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamednek akaratát. A hagyomány szerint 610-ben e hónap 27. napján adta Allah a Koránt az égből Mohamed prófétának, aki a Híra hegyére
vonult vissza elmélkedni és böjtölni. Az iszlám hit szerint ilyenkor a pokol kapui zárva, a démonok leláncolva vannak, így e hónap a nélkülözések ellenére is a béke és a szellemi megtisztulás időszaka.
Mivel az iszlám naptár rövidebb, mint az általunk használt Gergely-naptár, így az ünnep ahhoz képest folyamatosan vándorol, évről évre más időpontra, általában 11 nappal korábbra esik, mint az előző évben.
A Ramadan idején a hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. Napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, a nemi kapcsolattól, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irígységet, a vágyat, a pletykát. Felmentést csak a 14 éven aluli gyermekek, az utazók, a terhes és szoptatós anyák, a csatában harcolók és a betegek kapnak.
A Ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés. A hívők naponta ellátogatnak a mecsetbe, ahol a Koránt tanulmányozzák, és a ramadáni estéken az esti imát követően taravih imát végeznek, mely nyolc, húsz vagy harminckettő rakából, azaz imaszakaszból áll. A böjt hónapjának fontos szociális szerepe is van. Napnyugta után csoportos étkezést, iftárt tartanak, ahova meghívják a családtagokat és a barátokat. A Ramadán végén hatalmas közösségi lakomát rendeznek, és a szeretetük jeléül adakoznak a szegényeknek is. A ramadáni adakozás kötelező minden muszlim számára, aki legalább egy napi élelemmel bír.
A szent hónap idején a muzulmán országokba látogatóknak tiszteletben kell tartani a fogadó ország hagyományait, vallási szokásait. A mecsetek környékén kerülendő a hangoskodás, nem illik nyilvános helyen étkezni, dohányozni sem, fokozottabban kell figyelni a megfelelő öltözködésre is. Természetesen a szállodák vendéglátó egységeiben a turisták a megszokott kiszolgálást kapják, valamint az ünnep idején napnyugtakor az éttermekben, szállodákban rendezett hagyományos iftár vacsorák igazán felejthetetlen autentikus gasztronómiai élményt nyújtanak.