Új robot vízimentő Dubaiban

 

Dubai megint egy lépéssel közelebb került ahhoz az elképzeléséhez, hogy a ‘jövő’ városa legyen. Mostantól robot vízimentők vigyázzák a város strandjait.

Az EMILY névre hallgató távirányításos életmentő robot 35km per órás sebességgel szeli a habokat, vagyis 12-szer gyorsabban éri el a segítségre szorulókat, mint a hús-vér társai.

Emily-t a lifeguard indítja és vezérli a partról egy távirányító segítségével. A 125 cm magas és 11kg súlyú eszköz 13o km-t képes megtenni és 3o mentést levezényelni, mielőtt újra kellene tölteni.
Emily akció közben:

Természetesen ez a technológia még nem képes lecserélni az igazi vízimentőket, hiszen például nem tud újraéleszteni, de mindenféleképpen gyors megoldás abban az esetben, ha várni kell, míg az igazi vízimentő elkezdheti a mentést.

És természetesen Emily a nagy hullámokkal is megbírkózik, elbír 5 felnőttet és nem romlik el akkor sem, ha teljes sebességgel nekiütközik a szikláknak.

Robot lifeguard in action in Dubai

Az Emily használata beleillik Dubai város vezetésének azon elképzelésébe, hogy mint minden más területen, a strandok és a strandolók biztonságának fenntartásásnál is a lehető legmodernebb technológiákat alkalmazzák.