Eid al-Fitr

Eid al-Fitr a böjt végét jelentő fesztivál első napja, amely 2019-ben június 4-re esik, az egyik legfontosabb ünnep a muszlimok számára szerte a világon. Ramadan hónapja a böjt ideje, az Eid jelzi az új hold eljövetelét, a következő hónap, a Shawwal kezdetét.

Tradicionálisan az Eid al-Fitr ünnepét Mohammed próféta vezette be, amikor Medinába költözött. A nap a vidámságról, a jókedvről és az Isten iránti háláról szól. Az emberek “Eid Mubarak”-kal (áldott eid) vagy “Eid Sa‘id”-dal (boldog eid) köszöntik egymást. Ezen a napon illik megbocsátani és bocsánatot kérni az előző évben történtek miatt is. A megtisztulás az újrakezdés része, tehát kitakarítanak otthon, még koszos autót se lehet látni, feldíszítik házaikat és elmennek új ruhát venni, lehetőség szerint 3 különböző öltözetet az ünnep 3 napjára. A nők gyakran viselnek külön erre az alkalomra készített gyönyörű, hennás díszítést a kezükön.

Az ünnep reggelén már napkelte előtt felkelnek, megmossák a fogukat, megmosdanak és magukra veszik legújabb és legjobb ruhájukat, aztán imádkoznak. Ezen a napon tilos böjtölni, így a következő esemény a reggeli, ami főleg datolyából, édes dolgokból áll. Utána a muszlimok számára kimondottan erre a napra nagy, nyitott helyeken, stadionokban rendeznek közös imát, ezt hívják Eid salaat-nak.
Illik gyalogosan érkezni és az imán kivül nem szabad egymáshoz beszélni, csakúgy, mintha a mecsetben lennének. Innen vagy haza vezet az út, ahol az egész család összegyűlik közös lakomára és ajándékozásra, vagy a település szervez különböző programokat, amiknek a közös étkezés is része. Ide mindenki hoz magával ételt és ezt osztják meg egymással. Este aztán a legtöbb muszlim országban tüzijátékokat rendeznek. Az ünneplés még két napig folytatódik.

Mint a Ramadan hónapjában, Eid idején is nagyon fontos az adakozás, a zakat. Ilyenkor a muszlimok élelmiszert, főleg gabonát, lisztet, datolyát, vagy hasonló értékben pénzt adnak a rászorulóknak. De idegenek is megajándékozzák egymást, főleg a gyerekeket édességgel, ahogy a boltosok is adnak apró meglepetést a vásárlóiknak.

Az Eid al-Fitr pontos dátumát előre csak sejteni lehet. Az Iszlám országok holdciklusra épülő naptárat használnak, ezért az az általánosan elfogadott séma, hogy a Ramadan kezdete után – amikor először meglátják az erre kijelölt hatóságok az újholdat ( kb. 29 nap múlva) – indul a Shawwal hónapja. Van úgy, hogy a hold nem látható, mert felhős az ég, vagy túl világos az ég alja, ekkor Eid al Fitr az azt követő napon kezdődik.

2019-ban is vagy másfél millió vendéget vár Dubai az Eid al-Fitr fesztiválra és a június 21-én kezdődő, 6 hétig tartó Dubai Summer Surprise (Dubai nyári meglepetés) programokra.

Eid Mubarak!