Teveversenyzés Dubaiban

A teveversenyzés a Közel-Kelet egyik régi tradíciója. Az 1980-as évek előtt a teveversenyt a falvak rendezték általában valamilyen ünnep részeként. Bárki mehetett természetesen, de a mikor és a hol szájhagyomány útján terjedt. A versenypálya egy egyenes vonal volt, az utat olajoshordókkal jelölték ki és a befutót a talajba vésték. A rajt teljes káosz volt, mert a tevék tulajdonosai terepjárókkal követték a saját tevéiket, próbáltak minél közelebb jutni hozzájuk, és eközben folyamatosan parancsokat kiabáltak a zsokéknak. Sokszor több autó volt a pályán, mint teve.

Camel race in the 70s

Aztán a teveversenyeket egy külön erre épített pályára terelték és innentől sokkal hivatalosabb, profibb és pénzorientáltabb lett, viszont a turisták számára is elérhetővé vált. Ugyanakkor a versenyzés maga is kiéleződött, egyre kisebb és könnyebb zsokékat használtak a sebesség miatt, nagyon gyakran családjuktól elragadott gyerekek ültek a tevék hátán.

Camel race in the 70s

2002-ben az Egyesült Arab Emírségek volt az első ország, ami betíltotta a 15 évesnél fiatalabb zsokék használatát. És innentől fém ostorral rendelkező robotok ültek a tevék hátán. Kisebb és könnyebb még a gyerekeknél is!

Racing camels with robots on their back

Az Al Marmoum Camel Racetrack idén áprilisban is megrendezi az Al Marmoom Heritage Fesztivált, amely ahol bárki megnézheti, amint akár 60 teve rohan egyszerre szédítő 45-60 km per órás sebességgel, míg a tulajdonosok és edzők terepjáróikkal követik az állatokat, hogy távirányítású robotaikkal még hihetetlenebb tempóra ösztökéljék a sivatag cirkálóit.

 

Archiv fotó: © Len Chapman